Architectuur

POLO ARCHITECTS:
MENSELIJK & GROEN

7

EEN DUURZAAM
ONTWERP

Een gesloten ziekenhuissite maakt plaats voor kwalitatieve woonruimte, slimme openbare ruimte en veel nieuw groen.

Het ontwerp van POLO Architects vormt een bijzonder gevarieerde wijk met verschillende aansluitingen naar de buurt, de stad en het water. Maarten bestaat uit strakke bouwblokken in warme materialen met elk een eigen architectuur, schaal en invulling. Dankzij de ruimtelijke inplanting van de gebouwen werd er plaats gemaakt voor nieuwe open ruimte in de vorm van een buurtpark, een leefstraat en een collectieve tuin.

KLEINSCHALIG AAN DE LEEFSTRAAT

De gebouwen van Maarten passen zich in volume en ritme aan aan de overgang van de stad naar de vaart.

Dat betekent bijvoorbeeld hoger wonen in stedelijke appartementen aan de Leopoldstraat en lager wonen in gezellige eensgezinswoningen aan de Vaartdijk, zodat elk bouwblok past in zijn omgeving. Op die manier vloeit de architectuur van Maarten geleidelijk over van het stedelijke leven naar het groen van de wijk en de rust van de vaart

 Voor de laatste fase zijn de schaal & beleving afgestemd op wonen in de leefstraat, een autovrije straat met minimale verharding en veel groen. Wonen in alle rust, met ruimte voor wandelaars, fietsers en spelende kinderen. Bij de start van de leefstraat komt ook een nieuw toegangspleintje aan de Vaartdijk.

DECOR VOOR HET GROEN

De architecten kozen bewust voor een beperkt en sober materialenpalet dat zich goed integreert in de omgeving.

Maarten combineert architectonisch beton in een lichte warme tint met een passende beige-grijze baksteen als gevelsteen. Door te werken met verschillende toepassingen en details in dezelfde materialen zorgt de afwerking voor een wisselend ritme doorheen de site en een eigen identiteit voor elk gebouw.

 De details en afwerking van de gebouwen zorgen voor een wisselend ritme dat zich aanpast aan de omgeving. Maarten vormt zo een decor voor de bewoners en het groen.

“Maarten krijgt een eerlijke, zachte en menselijke architectuur, die de aandacht nooit naar zich toe trekt: de gebouwen vormen een decor voor de bewoners en het groen.”

Jef Van Loock, Projectarchitect POLO Architects

FUTURE-FIT ONTWIKKELD

Goed voor bewoners, goed voor de stad en klaar voor de toekomst: Maarten denkt vooruit.

Maarten neemt voorsprong op de toekomst: alle woningen en appartementen worden volgens BEN-normen gebouwd. Woningen die aan deze normering voldoen, verbruiken weinig energie. De energie die nog nodig is, komt voornamelijk uit groene energiebronnen, zoals warmtepompen en zonnepanelen.

Niet alleen de bewoners, maar ook de buurt krijgt er met Maarten een groene long bij: de nieuwe leefstraat en een buurtpark geven de stad een extra groene verbinding en een plek om even te ontsnappen aan de stedelijke drukte. Ook aan duurzame mobiliteit & flexibiliteit naar de toekomst is in het ontwerp gedacht! 

Warmtepompen
& zonnepanelen

Duurzaamheid zit enerzijds in materiële beslissingen: het gebruik van zonnepanelen, warmtepompen, kwalitatieve materialen, hoge isolatiewaardes en de maximale recuperatie van hemelwater. Bij Maarten kiezen we voorzieningen die niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor uw lage energiefactuur.

Bijna Energie Neutraal

Maarten neemt voorsprong op de toekomst: alle woningen en appartementen worden volgens BEN-normen gebouwd. Woningen die aan deze normering voldoen, verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, komt voornamelijk uit groene energiebronnen.

Duurzame mobiliteit

Een binnenstedelijke buurt zorgt voor korte verplaatsingen, meer voetgangers en fietsers en minder auto’s. Maarten ligt overal vlakbij, zonder drempels om te wandelen, fietsen of de trein te nemen. Voor verplaatsingen met de auto is er een rotatieparking, die ervoor zorgt dat je altijd kan parkeren, zonder dat er nodeloze parkeerplaatsen de site inpalmen.

LAATSTE FASE NU IN VERKOOP

Bekijk alle plannen van
de appartementen

Bekijk alle plannen van
de woningen

Meer informatie
over dit project?

LAATSTE FASE NU IN VERKOOP

Bekijk alle plannen van
de appartementen

Bekijk alle plannen van
de woningen

Meer informatie
over dit project?

MAARTEN

BROCHURE

Ontdek alles over de laatste fase van Maarten in onze nieuwe brochure. Heerlijk wonen in de leefstraat, aan het water.

Je laatste kans om te wonen in Maarten!

MAARTEN

MAGAZINE

Van architectuur en interieur tot mobiliteit en groen - in Maarten Magazine ontdek  je bladerend alle troeven.

Lees alles over Maarten en Mechelen als woonstad.

Ciril is een project- en stadsontwikkelaar met 30 jaar ervaring. Onze naam verwijst naar onze bezieler Cyriel Demot en naar onze passie, city real estate. Als onderdeel van Democo Group zoekt Ciril naar opportuniteiten in onze steden om beter te kunnen wonen, werken en ontspannen. Dat doet het samen met andere bedrijven, de steden zelf en de mensen die er wonen: city real estate for real people.

011 859 713      –      info@ciril.be      –      Herkenrodesingel 4b B-3500 Hasselt